dimecres, 17 d’octubre del 2012

BÈLGICA (II), RELAT DE DOS VIATGES EN AUTOCARAVANA ( Agost de 2012)

El present relat la següent estructura: 
I.Introducció, que podràs llegir aquí.
II. Valònia en autocaravana, aquest que estàs llegint.
III. Flandes en autocaravana, aquí.
IV. Logística autocaravanista, aquí.


II.VALÒNIA EN AUTOCARAVANA
 Una vegada feta la introducció,  el nostre periple belga el vam començar per Valònia. Valònia correspon si fa no fa a la meitat meridional de Bèlgica, és parla francès encara que al seu extrem oriental trobareu l’alemany. 

 La nostra ruta ha estat una mica erràtica, començant pel principi que vam fer una parada prèvia a Alemanya, que l’anoto per si un altre autocaravanista la pot aprofitar , sobre tot si viatja amb nens o simplement necessita una etapa de descans en alguna ruta centreeuropea. A part d’això hem intentat ser una mica ordenats, vull dir que si vam decidir visitar primer Valònia hem procurat no sortir-nos del país encara que tinguessin un destí flamenc molt a prop.


1.Etapa Cornellà de Llobregat-Le Poulet de Bresse (França)

Dia de ruta i poca cosa més. Si de cas anotar la tristesa de veure els efectes de l'incendi forestal d’aquest juliol ,  a l'Empordà, amb tanta desolació a banda i banda de l'autopista; i ja que parlem d'autopista anotar també l'emprenyamenta de pagar uns peatges més cars per ordre del Gobierno d'Espanya, el mateix que converteix la millora de la N-II , la via alternativa i gratuïta, en una lenta agonia de trams d'obra inacabats... però no ens tirem pedres al fetge, i continuem fent ruta. 


Dia solejat, autopista amb força trànsit però fluid i civilitzat, la frontera alemanya cada vegada més a prop, i per què Alemanya? Demà, el Ferran i la Sara, rebran una sorpresa.

Pernocta en Le Poulet de Bresse (Autopista A39), Saône-et-Loire, França. Extensa àrea d'autopista, amb racons tranquils per pernoctar, a peu de gespa i WC. En la benzinera, area d'autocaravanes.

2.Etapa Le Poulet de Bresse-Rust (Alemanya)

Reprenem la ruta amb molta calma després d'una nit fresqueta on els llençols han estat insuficients, caldrà tenir a mà els sacs d'estiu. Entrem en Alemanya, propera parada: Rust i el seu parc lúdic, Europa Park.

A mi em perdonareu, però per mi el més encertat d'aquest parc no són les seves atraccions o els serveis que ofereix els autocaravanistes; el millor per mi és el seu estany per al bany: gespa, ombra, aigua fresca... la millor recepta per eliminar la fatiga d'un matí de conducció  Tarda de pànxing, l'adrenalina la guardarem per demà.

Pernocta en el pàrquing d'autocaravanes ed’Europa Park amb serveis de càmping. Àrea d'autocaravanes mitjançant sortidor per omplir aigües o buidar les aigües negres, buidar les grises es una incògnita. Preus segons franja horària: màxim de 6€ en període diürn (8:00-20:00); màxim de 22€ en període nocturn (20:00-8:00).


3.Europa en un parc

Bé, poca cosa a dir: diversió sobre enginys mecànics, molts crits, alguna cua. I molta calor que els visitants contraresten refrescant-se se de manera poc ortodoxa però divertida: una de les atraccions, quan el vagó travessa un gran estany aixeca una gran onada, sota la qual grans i petits ens aixopluguem , entre crits i rialles, per escapar de la calor; i així, tots molls, continuem el passeig per Europa.


Sobre les 21:00 tanca el parc i tornem caminant a l'autocaravana; una magnifica lluna plena enllumena el parc i el nostre camí de tornada a l'autocaravana.

4.Etapa Rust-Bastogne
 
Sortim del parc quan encara tothom dorm i reprenem ruta. Valònia en espera.

El record del turó de Mardasson. Bastogne, Prov. de Luxembourg





La primera parada la farem a Bastogne per visitar el Memorial en record a la batalla de Bastogne situat al turó de Mardasson, al costat del Bastogne Historical Center (tancat per obres) , i que recorda l'esforç en vides humanes que van fer els EEUU per aturar en aquesta vila la darrera i desesperada contraofensiva nazi durant la Segona Guerra Mundial. El monument, una enorme estrella de cinc puntes, rememora aquells dies i serveix al poble belga per mostrar el seu agraïment als EEUU. 



23 dies, 180.000 baixes.Bastogne, Prov. de Luxembourg


 Des del memorial tornem a la vila de Bastogne per visitar la exposició “J'avais 20 ans en '45 à Bastogne”, dedicada a rememorar com es va viure a Bastogne aquella batalla en particular i la guerra en general. Sorprèn el material exposat, molt de caràcter personal ( el raspall de dents d'un soldat...supervivent?, un nino de drap oblidat al mig d'un bombardeig, un casc abonyegat, un llibre notarial travessat literalment per un obús.... ), fragments de vides normals sacsejades pel drama de la batalla de les Ardenes:23 dies de combats, 180.000 baixes.


Tornem a l'autocaravana per buscar el lloc de pernocta, a Bastogne.
Pernocta a Bastogne. Place du General Patton. Pernocta i area d'aurocaravanes en aquesta plaça asfaltada, que en realitat es un pàrquing de superfície, limitada per arbres i cases unifamiliars. L'àrea la trobareu a la dreta del monument de Patton.





5.Etapa Bastogne-Le barrage de la Gileppe
 
Entre pedres i vestits d'epoca, Vielsalm. Prov. de Luxembourg

 Abans d'abandonar la província de Luxembourg farem una parada, primer, a Salmchâteau per poder visitar el Musée de la Coticule. Petita instal•lació on mostren l'aprofitament , que per aquestes terres, es va fer i es fa de la roca esquistosa com a eina molt eficaç d'afilar qualsevol estri. La visita no dura mes de 30 min i es pot combinar amb la visita del Musée de l'Histoire et de la Vie Salmiennes, a Vielsam. 

Que es un museu encara mes petit i del qual destacaria la seva col•lecció de roba de vestir del s. XIX i començaments del XX. I un detall: el petit que eren les persones en aquelles èpoques, el mes voluminós no passava d'una talla M o L.

Estacioneu a Salmchâteau allà on pugueu, però en cap cas no agafeu el camí d’accés al museu. Es tracta d’una estreta pista, d’uns 300 m, més adient pels turismes, i que en algun tram travessa una torrentera per un gual inundat.
Estacionament en Vielsam, en la Rue de Jean Bertholet o N58,  en la petita plaça per sota de l’església i a escassos 100 m del museu.

Primers tasts de natura, Limbourg.Prov. de Liège.


 La nostra ruta cap el nord ens acosta a la riquesa forestal de les Ardennes, pugem a l'altiplà de la Réserve Naturelle des Hautes Fages i entrem en el domini de l'embassament de la Gileppe. Impressionant obra humana, amb magnífiques vistes des de la torre mirador i enorme lleó de pedra esculpida just al mig de l'embassament. Des d'aquí parteixen un munt de rutes pedestres i ciclistes. Demà toca bici.


Estacionament i pernocta en el pàrquing d'aquest embassament. Asfaltat, enllumenat i envoltat de boscos, molt freqüentat per famílies, cicloturistes i senderistes. Pernoctem tres autocaravanes i una camper.



6.Etapa Le barrage de la Gileppe-Blegny
 
L'embassament de la Gileppe, Limbourg, Prov. de Liège.

 
A quarts de nou descarreguem i muntem les bicis per fer la ruta de circumval•lació de l'estany. Son 15 km, de còmoda pista pavimentada si bé en algun tram es de terra i amb pendent  de tal manera que has de baixar de la bici i empènyer-la. Entorn maquíssim, envoltat de boscos i amb grans vistes sobre l'estany. Passades unes 3 hores tornem a l'autocaravana i reprenem la ruta. 


Proper destí: a uns 60 m sota terra.

La mina de Blegny, Blegny.Prov. de Liège


  Una de l riquesses de Valònia ha estat la seva mineria i a Blegny podreu trobar un exemple d'aquest passat industrial. Nosaltres vam optar per la visita guiada, en francès, a càrrec d'un iaio, antic minaire. La visita dura dos hores, repartides entre un audiovisual i la passejada amb el minaire per galeries i ascensors, durant la qual explica el dia a dia a la mina, com es treballava, els riscos, les eines i alguna anècdota de collita pròpia. Anotar que el lloc també disposa d'un museu, una exposició a l'aire lliure, una àrea infantil...i una magnífica àrea d'autocaravanes.

Pernocta i àrea d'autocaravanes en el pàrquing d'aquesta instal•lació cultural. Per arribar: una vegada en Blegny seguiu el cartells de Blegny Mine. Serveis gratuïts menys la connexió elèctrica, amb fitxes, que es compren en recepció

7. Etapa Blegny-Ottignies 
 
Namur, capital de la Prov. de Namur i de Valònia.

 
Avui visitarem Namur. Hi entrem un matí solejat de diumenge, i una vegada estacionada l'autocaravana ens dirigim a visitar la seva Citadelle. Construcció militar imponent ( si no has visitat Sant Ferran, a Figueres) amb similars vistes sobre el nucli antic de Namur i els rius Mouse i Sambre. Baixem al nucli antic i passegem tranquil.lament pels seus carrers i places, de tant en tant topem amb alguna església.
 

Una mica fatigats i amb gana tornem a l'aurocaravana. Proper destí, conèixer un mestre del novè art.

Estacionament en Namur en un pàrquing de superfície, situat a l'Avenue Gouverneur Bovesse, situat a pocs minuts del nucli històric de Namur.


Museu Hergé, Louvain-la-neuve. (Prov. del Brabant Wallon.Valònia)


 Pocs quilòmetres al nord de Namur trobem aquesta curiosa ciutat que acull un modern museu dedicat a la figura d'Hergé i sobre tot a la seva creació més coneguda: Tintin. Edifici impressionant per fora i per dins; i el contingut molt interessant, siguis fan o no de Tintin.
 

La visita ens ocupa unes dos hores, temps més que suficient perquè uns xoriços ens forcin la finestra del copilot ( sortosament no l'han trencada)  i ens robin quatre coses, m'imagino que l'alarma volumètrica no els ha donat gaire temps de més. I com la caserna de policia està tanca avui, diumenge, pernoctarem a Ottignies; demà toca paperassa.


Ottignies. Estacionament i pernocta a la Rue du Monument, al costat de la caserna de policia. Lloc ideal si a l'endemà has de fer una denúncia per robatori.




8. Etapa Ottignies-Châtelet
 
Camp de batalla: Waterloo. Brabat Wallon, Valònia.


Comencem la jornada entrant a les 08:00 en la caserna de policia:  volem enllestir els tràmits de la denúncia i reprendre ràpidament el nostre periple per Valònia. 


Proper destí: el camp de batalla que va marcar la vida europea durant un segle, Waterloo.Magnífica instal•lació que rememora aquell dia de juny de 1815 i on el visitant pot escollir entre diverses activitats: passeig pel camp de batalla, el Panorama (quadre mural circular de la batalla), dos documentals, pujada al turó del Lleó o el museu de cera. Ben bé han estat un parell d'hores d'un matí de cel cobert i amb pluges intermitents...com aquell 18 de juny de 1815.




La Louvière, el gran desviament. Hainaut.Valònia
 
Després de dinar i encara que és una mica tard decidim visitar el Canal du Centre, a La Louvière. Autèntica meravella de la tècnica hidràulica que l'ha valgut ser declarat Patrimoni Mondial per l'Unesco. Bonica intenció que queda en no res quan dins de La Louvière ens fiquem de ple en un desviament per obres digne d'un altre reconeixement mundial per interminable i confús (han obviat senyalitzat les rutes alternatives al Canal); al final veient que es fa tard i ho trobarem tancat decidim canviar de plans: omplirem el celler de l'autocaravana.
 

Demà, visitarem la capital d'Europa, ja en territori flamenc. Però avui pernoctarem a Châtelet.(Prov. d' Hainaut), a la Rue de Solvay. Àrea d'autocaravanes i pernocta en aquest poble situat a la sortida 10 de la R3 o circumval•lació de Charleroi. Per omplir aigües o endollar-se cal fitxa, 50 cent., que es compra en botigues veïnes. (Nota: nosaltres no vam trobar cap lloc per comprar-la, o perquè ja no els hi quedaven o perquè estaven tancats); i per buidar les grises imprescindible una mànega. Lloc tranquil.

9. Etapa Brussel.les-Malmédy
 
L'abadia feta runa. Villers-la-ville. Brabant Wallon.Lovàina.


Avui marxarem de Brussels. Esmorzem mentre es fa una rentadora, canviem aigües i reprenem la ruta . La propera parada, a pocs quilòmetres, però en Valònia: Villers-la-Ville. Estacionem l'autocaravana al pàrquing de visitants i entrem en l'abadia...o millor dit en el que resta d'ella. Encara que sembli mentida l'estat actual , enrunat, no li treu bellesa ni majestuositat a l'abadia. Visita tranquil•la, amb poca gent, per passejar en silenci, seure i gaudir del moment.

I ja està bé de tanta pedra, portem dos dies trepitjant asfalt o mirant monuments, demà anirem al parc!!! Pugem a l'autocaravana i ens dirigim cap a l'est, cap al lloc de pernocta, a Malmédy.

Pernocta en Malmédy (Prov. Liége), en l’Avenue de la Gare, al pàrquing d'autocaravanes amb àrea de serveis i connexió elèctrica. 5€/24h.


10. Etapa Malmédy-Hasselt
 

El Parc Natural Hautes Fagnes-Eifel. Botrange.Liége. Valònia

Poc abans que obri el Centre de Nature de Botrange, hi estacionem l'autocaravana al seu pàrquing, recollim un plànol amb els senders existents i ens endinsem, sense preses, pel mig dels boscos. 


La nostra passejada ens permet gaudir del dia esplèndid que fa, de la frondositat dels boscos i les planúries de les fagnes o extensions torboses de terra que quan les trepitges sembla que camines per sobre d'un matalàs d'aigua. El camí és molt còmode i allà on travesses les torberes han habilitat unes passeres de fusta.
Dues hores més tard tornem a l'autocaravana i reprenem la ruta cap el nord, cap a Flandes. Ja no tornarem a Valònia fins d'aquí un dies.

11. Etapa Ieper-Aire des Vignols (França)

El cau del llop. Brûly-de-Pesche.Namur. Valònia. 


 
Tornant de Flandes i abans d'abandonar Valònia fent una aprada en aquest poblet, Brûly, proper a la frontera francesa. Aquí, a la primavera del 1 940, Hitler i el seu estat major van instal•lar el seu quarter general per planificar els darrers moments de la invasió de França i redactar la seva rendició, va ser el cau del llop. Avui en dia encara poden visitar-se les cabanes i el búnker que els alemanys van construir per acollir Hitler i la resta de l’estat major. Allà t’expliquen el procés de construcció, l'agenda de Hitler durant aquells dies i finalment una espai dedicat a la resistència belga, com s’organitzaven, les seves tècniques i armes. 

Acabada la visita iniciem la tornada a casa, camí del sud. La resta del dia , conducció monòtona per autopista.

Estacionament i pernocta en l’àrea d’autopista Aire des Vignols, al costat de dos o tres autocaravanes. Botiga i benzinera obertes les 24 hores.

12. Etapa Aire des Vignols (A-77)-Montcada i Reixac.

El que havia de ser un dia de monòtona conducció s'altera una mica: el xivat del sistema d'injecció torna a avisar que alguna cosa no va bé. Decidim tirar endavant fins Catalunya, i allà ja mirar què li passa.  

Docs no, veient el comportament del motor opten per abandonar l'autopista i anar xino xano... fins que en les proximitats de Clermont Ferrand topen amb un taller Fiat agregat a la xarxa de suport a les autocaravanes. 5 hores i 170 € mes tard reprenem la ruta.
 


A darrera hora de la tarda, el Castell de Salses ens dóna la benvinguda. Ja som a casa.


Marceliano Cardoso Romero
marcecrn@yahoo.es
Cornellà de Llobregat, 14 d’octubre de 2012

Aquest relat presenta la següent estructura:

I.Introducció, que podràs llegir aquí.
II. Valònia en autocaravana (Bèlgica, agost de 2012), aquest que estàs llegint.
III. Flandes en autocaravana ( Bèlgica, agost de 2012), aquí.
IV. Logística autocaravanista, aquí.